• Svetog Mateja 70/a, Zagreb
  • (01) 6600-777
  • fax (01) 6687-809
  • centardugave@gmail.com
  • centar-dugave.hr
„Ostvarimo prava djece bez pratnje!“

„Ostvarimo prava djece bez pratnje!“

Željeli bismo vas ovim putem obavijestiti da je Hrvatski pravni centar, u partnerstvu sa Centrom za pružanje usluga u zajednici Zagreb, Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka i Odgojnim domom u Ivancu, od 1. studenog 2018. do 30. listopada 2019. godine provodio projekt „Ostvarimo prava djece bez pratnje!“ uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade RH.

Tijekom provedbe projekta Hrvatski pravni centar izradio je Hodogram postupanja u postupku spajanja obitelji, a koji predstavlja detaljan opis/listu radnji koje je potrebno poduzeti u tom postupku (u prilogu).

Hodogram je predstavljen na stručnom skupu „Postupak spajanja obitelji u propisima i praksi“ koji je održan 15. listopada u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog pravnog centra i UNHCR-a, zajedno s tekstom letka koji sadrži informacije o postupku spajanja obitelji, izrađenom po aktivnostima koje se provode u sklopu projekta „Pravna pomoć tražiteljima azila i osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom“ koji financira UNHCR. Taj letak, za sada u formi radnog materijala, pripadajući je dio izrađenog hodograma (u prilogu).

Hodogram je diseminiran ustanovama/institucijama koje nisu bile uključene u Projekt te ostalim odabranim akterima u sustavu zaštite djece bez pratnje, te može poslužiti kao praktičan alat kada se ostvaruje pravo na spajanje obitelji i tako olakšati ostvarivanje tog prava.

Također, tijekom rujna i listopada o.g., u sklopu projekta „Ostvarimo prava djece bez pratnje!“ emitirano je 12 tematskih radijskih emisija na 8 radio postaja diljem Hrvatske na temu ostvarivanja prava djece bez pratnje, s posebnim osvrtom na pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i spajanje obitelji. U emisijama su predstavljeni i izazovi s kojima se djeca bez pratnje susreću prilikom ostvarenja tih prava. Emisije možete poslušati na ovom linku https://soundcloud.com/prava-djece-bez-pratnje.

Prilažemo i zaključke koji su proizašli iz problematiziranja teme tijekom provedbe navedenog Projekta, koje ćemo posebno predstaviti na sljedoćoj Koordinanaciji koju planiramo održati na Međunarodni dan djeteta, 20. studenoga o.g.

Djeca bez pratnje 2019 ZAKLJUCCI (pdf)

HODOGRAM POSTUPANJA- SPAJANJE OBITELJI (pdf)

Prilog – letak (pdf)

Skip to content